Miért a maga házát égeti fel folyton az ember?

A Bánat és öröm egy igazi coming-of-age sztori mentális betegségek érzékletes bemutatásán keresztül az ausztrál Meg Mason író és népszerű esszéista, újságíró tollából. A terápiás naplóként is olvasható regény missziója az elbagatellizált tünetkezeléstől kezdve bemutatja a negyvenéves Martha viszontagságos útkeresését a pontos diagnózisig. Hogyan élhet ezzel a stigmával, és kik szembesítik őt valódi énjével? Hogy adhat feloldozást a diagnózis? Mason regénye zseniálisan mutat rá arra, hogy mindenkinek megvan a maga igazsága, és hogyan érdemes több perspektívát figyelembe vennünk egy ilyen érzékeny téma esetén.


Martha 17 éves kora óta tudja hogy valami nincs rendben vele, lelki problémákkal küzd, s erre környezete is folyamatosan emlékezteti, vagy éppen felhívva a figyelmet Martha nem szokványos viselkedésére, vagy szemrehányást téve Martha túlérzékenységére.

Meg Mason, ausztrál szerző
Forrás: Dymocks.com

A könyv első fele érzékeletesen írja le azt, ahogyan Martha énközpontúan reflektál a saját problémáira, szeretteinek észrevételeit figyelmen kívül hagyva. Itt hamar paradoxonként hat, ahogyan Martha drámain elutasítja a számára nem tetsző véleményeket, kéretlen tanácsokat, már-már hajlamos rá, hogy azt gondolja minden és mindenki összeesküdött ellene, ugyanakkor mások véleményéből építi fel saját világát és önkéntelenül is reagál az őt ért kritikákra.

„Nem beteg vagyok, hanem túlérzékeny. Nem tudom kontrollálni magam.“


A címben rejlő dichotómiát a könyv szerkezeti felépítése magyarázza számomra. Míg Martha önreflexiója rengeteg szomorú élményt tár az olvasó elé, és valóban kilátástalanság és sivárság jellemzi a regény első felét, addig a gyógyulás felé vezető utat jelezte számomra a tömény irónia, ahogy Martha próbálja értelmezni már nem csak saját magát, hanem a környezetét is.

“Persze ideális esetben érdemes kideríteni, vajon miért a maga házát égeti fel folyton az ember.”


“Annyira próbálkoztam, annyira igyekeztem meggyőzni magam, hogy amikor nászútról tér haza az ember, nem véget ér a házassága, hanem elkezdődik.”

A gyógyulást Martha számára új pszichiátere diagnózisa hozza el, ezáltal képes új perspektívából látni az elmúlt húsz év viszontagságait, szakemberek által is elbagatellizált pszichikai és fizikai tüneteit. Amint orvosa diagnosztizálja, már szembe tud nézni a problémával, elkezdi racionalizálni és kategorizálni korábbi emlékeit, s először szembesül azzal az élménnyel, hogy a világ nem ellene esküdött össze.

“El akartam mondani, hogy életemben először én irányítottam, hogy hogyan reagáljak valami rosszra, még ha csak apróságról volt is szó, és nem kellett arra eszmélnem, hogy már rég eluralkodtak rajtam az indulataim.”

Ezen a ponton válik igazán drámaivá a regény, ugyanis Martha ráeszmél arra, hogy férje, szülei és húga szembesítése – bár brutálisan őszinte és fájó – lesz számára a kiút a betegségéből, hiszen általuk megtapasztalhatja azt, hogy igenis rajta múlik az, hogyan viszonyul a múlt történéseihez. A legdrámaibb részek igazán reményteliek, illetve ezek rejtik a várva várt örömöt, amit már a cím is sejtetett.


“A dolgok megtörténnek. A rossz dolgok is. Mi pedig csak azt tudjuk befolyásolni, hogy velünk történnek-e, vagy – legalábbis részben – értünk.”


“Olyan vagy, mint mindenki más. És neked ez az igazán nehéz, ugye? Vagy az egyik legyél, vagy a másik. Elviselhetetlen számodra, hogy átlagos is lehetsz.”

Martha a könyvek felé fordult lelki problémái orvoslásában, sőt, a teljes Virginia Woolf életművet elolvassa, majd szinte irodalomterápiás gyakorlatként kijegyzeteli az egyes szereplők vágyait. Ezek a vágyak jelentik számára a kapaszkodókat, irányvonalakat az új életében.

“De ezekből majd megtudom, hogyan létezzek, meg, hogy mire vágyjak.”

A naplóírás is Martha egyik megküzdési módszere az epizódszerűen visszatérő rossz emlékek realizására, racionalizására. Ezen a ponton felmerült bennem a regény önéletrajzi ihletése, illetve az, hogy én valójában ezt a terápiás célból írt naplót olvasom.

Mason könyve fantasztikus, egy őszinte és valóságos regény a szülő-gyerek kapcsolatról, házasságról és az igazán mély önismereti munkáról.


A regény éppen egy hét múlva jelenik meg, február 28-án, és előrendelhető a 21. Század Kiadó honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s