Egy szép világ iránti sóvárgás – Sally Rooney világa

Ki nem mondott szavak, halkan és félve lefojtatott beszélgetések, a felnőtté válás viszontagságai és bonyolult kapcsolatok jellemzik Sally Rooney harmadik regényét. Ezúttal a klímaválság és a pandémia izoláltsága is megjelenik regényében, mégis kommunikációs szempontból tartom igazán fontosnak ezt a regényt. Rooneynál jobban senki sem tudja így érzékeltetni a kínos csendeket…

Sally Rooney korábbi regényei közül a Baráti beszélgetések volt számomra igazán meghatározó és izgalmas, lélektani és dramaturgiai szempontból is. Ehhez nagyon közeli élményként könyveltem el magamban a Hová lettél, szép világot. Nehezen lehet szeretni Rooney karaktereit, de valahogy mégis érdekesek, és nehéz ’elhagyni’ őket minden alkalommal, amikor lerakjuk a könyvet. A fülszöveg szerint négy szereplő kapcsolatát követhetjük végig, de én erősebbnek és központibbnak éreztem Alice és Eileen barátságát, hasonlóan, mint Frances es Bobbi mély és viszontagságos kapcsolatát a korábbi, fent említett regényben.

Sally Rooney, az író
Forrás: The Irish Times

A regény felépítése változatos, a hirtelen nagy népszerűségnek örvendő és sikeres író, Alice és barátnője és egy irodalmi folyóiratnál szerkesztő, fiatal Eileen hosszú levelezéseit követheti az olvasó, melyek a hétköznapi történéseken jóval túlmutatnak, filozófiai kérdéseket is egyszerűen és bármilyen előítélet nélkül ’dobnak fel’ a másiknak. Ez azért is egy üde színfoltja a történetnek, mert a felnőtté válás problematikája ebben a könyvben már nem csak arról szól, hogy a szereplők nem találják a megfelelő párt maguk mellé, hanem óvatosságukról, és félelmükről is a társadalmunkat, környezetünket és gazdaságunkat illetően. A klímaváltozás és a regény egy későbbi pontján a pandémia említése is előremutató azáltal, ahogyan a karakterek is aktívan reflektálnak rá.

Mindemellett a szépségről, a közösségi médiáról és a könyviparról is értekeznek. Ezen a ponton pedig biztosan érdekes párhuzam Rooney involváltsága Alice karakterében: ő maga is hirtelen lett sikeres és Alice bizonytalanságát és kételyeit olvasva nehéz nem Rooney-val azonosítani őt. Izgalmas azonban, ahogy Eileen karakterén is láttatja a világot, valamelyest mindkét női karaktert naívnak és esetlennek mutatja be, akik nehezen találják a helyüket a világban, de megmosolyogtató, ahogy a levelek rámutatnak arra, hogy a társadalmilag egyébként más helyzetben lévő nők mindig pontosan tudják, hogy mit tennének a másik helyében. Ennek a barátságnak van egy másik tagja is, Simon, aki talán Eileenhez áll közelebb gyerekkori közös élményeik kapcsán, de Alice számára is fontos. Új dinamikát ad viszont ennek a hármasnak az Alice által újonnan megismert, egyszerű és gyakorlatias Felix, aki végtelen őszinteségével megbolygatja a korábban stabilnak hitt baráti kötődéseket.

A könyv egyébként nem a cselekménye miatt olvasmányos vagy emlékezetes. Talán ez Rooney leginkább színházias regénye; többször érzem azt a könyvei során mintha színpadra íródtak volna. Ezt egyébként az is elősegíti, hogy a párbeszédek a korábbi könyvekhez hasonlóan nincsenek külön jelölve, azok teljes mértékben a leíró szöveg részei, így olvasóként az az érzésem, hogy bármikor és bárhol lapul valahol egy dialógus. Ráadásul a leíró részek is nagyon pontos narrációt adnak a szereplők érzéseiről, testhelyzetéről, így könnyű színpadra képzelni azokat a részeket, ahol a négy szereplő egymás szavába vágva beszélget, sőt, az egymás közti csendek is nagyon látványosak Rooney narrációjában.

Ebben a rövid videóban maga az író látható a Waterstones brit
könyvesboltban harmadik regény megjelenésének napján

Nem véletlen, hogy hatalmas Sally Rooney lázban égnek világszerte rajongói; szinte korosztálytól függetlenül saját kétségeikkel találkoznak a regényekben az olvasók, hétköznapi és ismerős módon, és valószínűleg ez is a titka Rooneynak. Sokan Salingerhez, a Zabhegyező írójához hasonlítják mind irodalmi stílusát, mind rejtőzködését is; csak a könyvei megjelenésekor mutatkozik a nyilvánosság előtt és nem aktív a közösségi médiában sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s