Micsoda idők – Reese’s Book Club

Már korábban írtam az amerikai könyvklubok sikeréről, illetve kimondottan a Reese Witherspoon által vezetett közösségi olvasásról és könyvválasztásairól is. Az utóbbi időben már itthon is matricával látják el azokat a könyveket, melyeket Reese választ az olvasóközönségének, és így találtam rá az amerikai Kiley Reid regényére. Azt gondolom, hogy ezeknek a könyvkluboknak egyre nagyobb a szerepe az elsőkönyves írók bemutatásában, így teljes mértékben értem és fontosnak tartom a népszerűsítésnek ezt a fajta új irányát.

A Micsoda idők Kiley Reid, amerikai írónő debütáló regénye, mely egyébként a 2020-as Booker-díj hosszú listájára is felkerült, sőt, az írónő a híres iowai íróműhelyben kezdte megírni első könyvét. Témáját tekintve nagyon hamar fókuszba kerülnek a faji előítéletek, ami talán Amerikában egy alapvetően fajsúlyosabb és hétköznapibb jelenség, mint itthon; így a magyar olvasók számára bizonyára meghökkentő lehet egy-két jelenet, sőt, talán maga az alapszituáció is:

A történet elején megismerkedünk a huszonéves fekete, megélhetési gondokkal küzdő Emirával, akinek fogalma sincs, mit akar az élettől, de ameddig nem talál mást, a fehér, igazán jómódú és sikeres Alix gyerekeire vigyáz. A cselekmény 2015-ben játszódik, egy szombat este a közeli szupermarketben Emirát kérdőre vonja az üzlet biztonsági őre, és megvádolja Alix gyerekének elrablásával, csupán Emira kinézete miatt. Bár látszólag Alix mélyen elítéli a történteket, később megismerjük a karrierútját, korábbi döntéseit és kapcsolatainak bonyolultságát, ami egy talán kevésbé kiszámítható csavarhoz is vezet körülbelül a regény közepén.

Kiley Reid, az író felolvas könyvéből a Politics and Prose könyvesboltban

A könyv nyelvezete nagyon modern, a sziporkázó humor és a bosszantó előítéletesség által megteremtett diszharmónia érzékletes, elgondolkodtató és azt gondolom, hogy egyedi is. Tetszett a kettősség a szereplők társadalmi beágyazottsága és látásmódja szerint, mégis az író jól játszott ennek a diszharmóniának a feloldásán, az egyenlőséget helyezve a fókuszba. Bár a cselekmény valamennyire kiszámítható a regény végén, mégis éppen a nyelvezet gördülékenysége miatt nagyon olvastatja magát, és még a nehéz téma ellenére is könnyed őszi olvasmány.

A könyvet a Goodreads olvasói 2020 legjobb debütálásának nyilvánították, a The Washington Post, az Elle, a Vogue és a Vox pedig 2020 legjobb könyvei közé választotta, ahogy Reese Witherspoon könyvklubja is. Korábban Reese-t többen kritizálták amiatt, hogy kizárólag fehér, középosztálybeli írókat privilegizál a könyvklubjában, így meglepetésszerű volt, hogy a fiatal, fekete író első regényét választotta havi olvasnivalónak.

Szeretném megemlíteni a Pioneer Books kiadót is, melynek gondozásában olvashattam a kötetet. A borító színvilága igazán magával ragadó, tetszik a rikító színvilág, ami azonnal felhívja az olvasók figyelmét. Ha kedvet kaptatok a könyvhöz, ajánlom figyelmetekbe a kötetet a kiadó honlapján. 😊

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s