Ismeretterjesztő könyvek karácsonyra!

Ekkor:

Bár manapság a több streaming szolgáltató által elérhető dokumentumfilm kínálat rengeteg alternatívát nyújt, érdemes az írott tartalmak közt is böngészni! A történelem, pszichológia és matematika iránt érdeklődők számára válogattam olyan könyveket, melyek kiváló ajándékötletek is az ismeretterjesztő könyvek szenvedélyes olvasóinak, vagy szimplán a tényirodalmat kedvelőknek.

Az egyetemisták körében méltán ismert Mateking alapítója, vagy a regényírók közt az egyik legismertebb prózai díjat elnyerő francia író tényirodalmi kötete, és a Wharton Üzleti Iskola marketingprofesszorának gondolatai a befolyásolás pszichológiájáról mind hasonlóan pár estés ismeretterjesztő kikapcsolódást nyújtanak, közérthetően, mégis rengeteg információval, és mindhárom esetben erősen humorral fűszerezve.

Éric Vuillard: Napirend (21. Század Kiadó, 2020)

Már a fülszöveget olvasva felkeltette az érdeklődésem az alig száz oldalas, alapvetően tényirodalmi, mégis regényként aposztrofált történelmi mű, mely a Hitler hatalomra jutását megelőző pár évet foglalja össze, alig néhány esemény részletes bemutatásával. Vuillard regényét 2017-benGoncourt-díjjal is jutalmazták, melyet korábban főleg regényírók nyertek el, mint Marcel Proust, Simone de Beauvoir vagy Romain Gary. Maga az író récit-ként hivatkozik saját művére, mely a francia regény olyan alfaja, ahol az elbeszélés saját magára hívja fel a figyelmet. Ezt annyiban módosítanám, hogy az elbeszélő maga dönti el, hogy mely események, karakterek azok, amelyeket ő fontosnak talál. Ebben a megvilágításban pedig Vuillard kötete egyedi, hiszen az író egy új perspektívát ad a második világháborút megelőző eseményeknek, nem sorsdöntő cselekményeket, döntéseket dolgoz fel, sokkal inkább találkozásokat, karaktereket, hangulatokat, mozzanatokat.

„A legnagyobb katasztrófák gyakran apró léptekkel lopakodnak felénk.”

Nem kell igazán otthon lenni a történelemben ahhoz, hogy a könyv élvezhető legyen, mivel a történelmi tények is bemutatásra kerülnek, középpontban az Anschluss tervével, előkészületével. Bár könnyen olvasható a Napirend, mégsem javaslom, hogy egy-két óra alatt végezzünk a könyvvel, ugyanis a fikciós elemek teszik igazán egyedivé a cselekményt, többször éreztem igazán filozofikusnak a regényt, hiszen az elbeszélő úgy ír, mintha ő is befolyásolhatná a diplomáciai előkészületeket mindössze a Reichstag lépcsőin menetelő nácik mozgásának leírásával. Valószínűleg ez a narratíva az oka annak, hogy a Guardian fekete komédiaként tekint rá.

Jonah Berger: Láthatatlan befolyás (HVG Kiadó, 2020)

Nagyon hétköznapi és releváns problémákra, szokásokra hívja fel a figyelmet a Wharton Üzleti Iskola marketingprofesszora, aki korábbi Ragályos c. könyve kapcsán is a gazdasági döntések mögötti pszichológiai vonatkozásokra mutat rá, közérhető módon. Láthatatlan befolyás című könyve sem bővelkedik igazán pszichológia szakkifejezésekben, inkább praktikus tippekkel, gyakorlatias, kézzelfogható példákkal és kísérletekkel világít rá az elsőre olyan magyarázatra szoruló jelenségekkel kapcsolatban, mint a csoportnyomás. Az író célja, hogy rámutasson azokra a tudatos mintázatokra, melyek egyébként nagyon sok tudattalan megnyilvánulásunk mögött rejlenek, hiszen ezeket felismerve, sokkal önazonosabban leszünk képesek saját és társaink viselkedésének értelmezésében. A könyv tehát nem arról szól, hogy az olvasó milyen trükkökkel tudná befolyásolni üzleti partnereit, sokkal inkább ad tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan észleljük a felénk irányuló manipulációt. Berger főleg amerikai cégek példáját hozza, és többnyire egyszerű következtetéseket von le egy-egy kutatási eredmény kapcsán, mégis a könyv igazi erőssége annak meglepő humora. Berger például vizsgálja, hogy milyen befolyásoló tényezőkkel találkoznak a szülők gyermekük névválasztásukkor, s arra is rámutat, hogy az adott évi hurrikán után megnő az adott név népszerűsége.

Ajánlom azoknak, akik szeretnék leküzdeni saját bizonytalanságukat, s határozottabban fellépnének azon befolyásoló tényezőkkel szemben, illetve szeretnék azokat legalább észrevenni…

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma (Typotex, 2020)

Az egyetemisták életét megkönnyítő Mateking, az egyik legnépszerűbb matematikaoktató weboldal alapítójának könyve éppen, hogy nem csak a matematika iránt érdeklődők, de az érettségi után függvénytáblázatot rituálisan megsemmisítők körében is nagy népszerűségnek örvendhet, ha megismerik, hogy milyen gyakorlati felhasználása lehet az integrálfüggvénynek. Mosóczi könyve egyfajta könnyed matematikatörténet, bármennyire is furcsa ezt a jelzőt használni ebben a kontextusban. Az író érintőlegesen, mégis a maga teljességében értekezik a nagy számok törvényén át a Pareto-elv mindenhatóságáról majd az informatika és az internet forradalma után annak leköszönéséről, az Apple térnyeréséről, üzleti modelljéről. Mivel a Mateking statisztika szekcióján többször is tüzetesen átrágtam magam, így igazán nosztalgikus élmény volt nyomtatott formában is olvasni azokat a sztorikat, amiket átitat az író és oktató személyes hangvételű, humoros stílusa. Anno több csoporttársammal nehezményeztük, hogy miért nem lehet a matekot ennyire közérthető és könnyed módon tanítani az egyetemen is, így azoknak ajánlom elsősorban ezt a könyvet, akik hasonló élményekkel találkoztak diákként, mégis nyitottak arra, hogy átírják emlékeiket, felfrissítsék passzív tudásokat a témában és az üzleti és IT világban is kamatoztatni tudják azt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s