Közösségépítés, mint stratégia – Az amerikai könyvklubok sikerének titka

Napjainkban megkerülhetetlenné válnak azok az elhivatott, közösségi olvasásra buzdító ismert arcok, akik saját könyvklubjukon keresztül adnak útmutatást egyre szélesebb közeget elérve. Az UNESCO adatai alapján világszerte összesen több mint 2,2 millió új cím kerül kiadásra, így továbbra is szükség van olyan könyves nagykövetekre, akik előszűrik az olvasmányokat, és hiteles forrást biztosítanak az olykor tanácstalan olvasók számára. Cikkünkben az amerikai könyvpiac két méltán populáris könyvklubját mutatjuk be, és feltérképezzük, hogy milyen hatásai lehetnek a közösségi olvasásnak.

Vitathatatlan, hogy Oprah Winfrey könyvklubja az alfája és omegája a már-már üzletté avanzsáló olvasásnépszerűsítésnek, Reese Witherspoonnal együtt pedig meghatározó alakjai elsősorban az amerikai könyvpiacnak, és rengeteg új olvasóval ismertették meg többek között Toni Morrisont vagy a klasszikussá vált William Faulkner munkáit. Oprah sikere a digitális korszakban rejlő kihívások iránti gyors alkalmazkodókészséggében is rejlik, Witherspoon pedig még ennél is tudatosabban, a korábbi mintát tökéletesítve nyitott új közösségek felé. Hozzájuk hasonlóan már több kollégájuk is online közösségi olvasás kapcsán ajánl könyveket, mint Emma Watson, Sarah Jessica Parker vagy Emma Roberts.

Az Oprah’s Book Club
Forrás: CBS

Oprah Winfrey és a társadalmi felelősségvállalás

Az amerikai televíziózás nagyágyújának, az Emmy-díjas Oprah Winfrey-nek karrierjét a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show indította el még 1986-ban. Egyike a 21. század legbefolyásosabb közszereplőinek, és 10 évvel a híres talk show indulása után, saját könyves szegmenssel lepte meg rajongóit, így 1996-tól már kvázi a show részeként foglalkozott Oprah egy-egy havonta általa választott közös könyvvel. Az Oprah’s Book Club akkor még offline módon vitatott meg összesen 70 könyvet, majd 2012-ben, már az online érában, előrukkolt a digitalizált Book Club 2.0-ával, s erős social media jelenlétet kivívva magának el is indult az online könyvklub, a korábbihoz nagyon hasonló koncepcióval. A teljes lista, az eddig választott 85 olvasmánnyal itt elérhető.

Botrányos választások

A könyvklub olyannyira népszerűvé vált, hogy szignifikáns fellendülést idézett elő az amerikai könyvpiacon, sőt, rengeteg választott könyv kapott „Oprah borítót”, hirdetve a közös olvasás pozitív üzenetét. Ennek ellenére mégis akadtak meglepő választások Oprah listájában, melyek vagy az olvasóközönség vagy az író oldaláról negatív visszhangot keltettek. Jonathan Franzen, kortárs amerikai író nehezményezte, hogy Javítások (Európa, 2011) című könyve is bekerült a havi listába, olyan szerzők mellé, akik szerinte túlságosan egydimenziósak, giccsesek, és egyébként is az ő könyve valószínűleg nehezen értelmezhető majd Oprah közönségének, akik többnyire nők, ő pedig éppen a férfi olvasói bázist célozta meg regényével. Franzen elitista és meglehetősen arrogáns attitűdjét még a New York Times is szóvá tette. Jeanine Cummins, Amerika földje (Helikon, 2020) című latin-amerikai bevándorlók kalandos menekülését bemutató regénye kapcsán már az olvasók fejezték ki nemtetszésüket, amikor Oprah közös olvasásra ajánlotta a könyvet. Oprah követői egyenesen kikérték maguknak, hogy éppen egy amerikai szerző könyvét választotta a műsorvezető a latino közösség döntéseinek és élethelyzetének leírása céljából, s nehezményezik, hogy a listában nem szerepelnek latin-amerikai szerzők könyvei sem. Oprah minden esetben diplomatikusan válaszol a negatív kritikákra, sőt, ezen konfliktus kapcsán sajnálatát is kifejezte amiatt, hogy nem választott körültekintőbben, más nézőpontok figyelembevételével.

Oprah könyvklubja után Reese is megalkotta saját olvasásnépszerűsítő csoportját
Forrás: Vanityfair

A teljes cikkért kattints az Ectopolis.hu-ra!

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s