Hullámvölgyek minden életszakaszban

A szorongás az emberi élet természetes része – fogalmaz Dr. Belső Nóra pszichiáter legújabb könyvében, mely az Életciklusok és hangulatzavarok címet viseli; – és sikeresen hívja fel a figyelmet arra, hogy időnként mindannyian szorongunk. A HVG kiadásában megjelenő kötet valóban felfedi a meghúzódó okokat az életszakaszonként nagy valószínűséggel bekövetkező hullámvölgyek mögött, és rámutat az Y és Z generáció tagjaira nehezedő új kihívásokra is!

Dr. Belső Nóra ma is praktizáló orvosként fő területének a hangulatbetegségek kialakulását és a súlyos szorongásos állapot vizsgálatát tartja. Már a könyv bevezetőjében hangsúlyozza, hogy a legtöbb szorongás mögött olyan rejtett okok húzódnak, melyek gyakran a különböző életciklusok sajátosságait hordozzák, s így mindannyian átesünk rajtuk életünk során. Bár az író kitér más híres pszichológia elméletekre, miszerint Freud vagy Erikson pszichológiai és biológiai ismérvek alapján az élet folyamát különböző szakaszokra bontotta, ő mégis saját periódusokat különböztet meg, klinikusi tapasztalatait felhasználva. Jól példázza a könyv tételmondatát is:

Az élet pszichés szempontból folyamatos fejlődés.”

Életciklusok és megküzdési stratégiák

A csecsemőkori szeparációs szorongástól és dackorszaktól kezdve, a kapunyitási és kapuzárási pánikon át egészen a gyász feldolgozásig részletes és pontos összefoglalót kap az olvasó az egyes életszakaszok hullámvölgyeiről, az esetleges veszélyforrásokról, megoldandó feladatokról. Megküzdési stratégiaként az író egy nagyon fontos, és még kisgyerekkorban elsajátítandó lehetséges megoldást mutat.

Kiskortól megmutatjuk a gyerekeknek, hogy egyedül is találhat olyan elfoglaltságokat, örömforrásokat, amelyekben kiteljesítheti magát, amelyekbe a nehézségek elől elmenekülhet, és amelyek elől fejlesztheti önmagát.

Közvetlenül ehhez kapcsolódva említi az olvasást, mint lehetséges megküzdési stratégiát; mely segíti már gyerekkorban elsajátítani azt az érzést, hogy a gyerek nincs egyedül a problémájával, az olvasó világa minden egyes könyvvel tágul. Hasonlóan jó stresszoldó tevékenység még a zenehallgatás és a mozgás is, mindkettő pozitívan hat az egyén lelkivilágára.

Generációs szorongások

Amellett, hogy az író igyekszik saját praxisából is példákat hozni az egyes kliensek megélt kudarcairól, szorongásairól, a generációs megállapításai mindenképp a könyv erősségeihez tartoznak. Úgy látja, hogy a még fiatal Y és Z generáció szorongásai már egészen máshoz köthetőek, mint anno az ebben a korban lévő korábbi generációk. A munkába állás iránti kapunyitási szorongás sokkal súlyosabb, hiszen napjainkban nagyon kevés az egyenes, kiszámítható karrierút, a legtöbben nem a végzettségüknek megfelelő munkát végeznek, sőt, több fiatal arra panaszkodik, hogy tapasztalat hiányában nagyon hamar túl nagy felelősséggel kell a munkahelyükön is szembenézniük, amire az egyetem már nem készíti fel őket és nem is nyújt támogatói hátteret.

Női és férfi hangulatzavarok

Dr. Belső Nóra megkülönbözteti a női és férfi hangulatzavarokat, hullámvölgyeket. A női depresszióért szerinte a legtöbb esetben a szerepeik összeegyeztethetetlensége – a munka és magánélet – miatti belső konfliktusok felelnek. A férfiak esetében a vasárnapi neurózis terminológiát használja, mely a hétvégétől – azaz a munkában elért siker hiányától – való félelmet hivatott leírni.

Míg a nők többsége – legalábbis a klasszikus családi modellekben – kiteljesíti magát a hétvégi főzésben, takarításban vagy szépségápolásban (pedikűr, manikűr, egyebek), addig a férfiak egy része hétvégén nem találja a helyét.”

Megküzdési stratégiákban eltérő a két nem attitűdje, ami az író szerint evolúciós különbözőségre utal: míg a nők nyugodt, visszafogott és visszahúzódó magatartásmintákat sajátítottak el a család békéjének fenntartása céljából, addig a férfiaknál a hangulatzavar inkább az indulatosság, irritabilitás formájában tör ki, harcos ösztönöket előhívva.

Bár az író néhol túláltalánosít, és többnyire a konzervatív családmodellt húzza elő eszköztárából, ha az egyes elméleteket példákkal színezné, több tanulságos megfigyelést tesz napjaink megváltozott élethelyzeteiről és azok szorongáskeltő hatásairól. Sajnos, ahogy arra felhívja a figyelmünket a pszichiáter, a mai világ éppen a negatív lelkiállapot inspirálta menekülésnek kedvez: egy laptop, egy mobil és az internet segítségével bárki ki tud lépni a hétköznapokból. A könyv ezzel szemben éppen az önreflektív egyedüllétre és a kapcsolódás képességére hívja fel a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s