Lassíts! – 3 + 1 önfejlesztő könyv a korona idején

Ebben a megváltozott szituációban – is – érdemes a könyvekhez fordulni! Ezúttal olyan könyveket válogattam, amelyek biztosan segítséget tudnak nyújtani gondterhelt helyzetekben, hiszen elsősorban lelassítanak, a hétköznapi mókuskerékből kibillentve pedigbiztosan új nézőpontokat vetnek fel azok számára, akik nyitnak az önismeret felé, hajlandóak az önreflexióra.

1. Barabási Albert-László: A képlet (A siker egyetemes törvényei) Libri, 2018

Barabási a bostoni Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, borzasztó nagy tudású elme – szerencsére az egyetemen volt szerencsém hallgatni hálózatelemzéssel kapcsolatos előadásait – ezúttal a sikert tanulmányozza, annak minden összetevőjét matematikai problémaként vizsgálja, célja a pontos alkotóelemek leírása, vagyis arra a kérdésre szeretne választ kapni, hogy miből is áll a siker. Az olvasó elé táruló rengeteg gyakorlatias és modern, közéleti példa viszont máris nyilvánvalóvá teszi, hogy a siker alkotóelemei mások a sportban, az üzleti életben, vagy a művészetben. Barabásiék ezeken a területeken vizsgálják a sikerhez vezető utat, s a könyvben azokat a kvantitatív bizonyítékokat sorakoztatják fel, melyek alapján kirajzolódnak bizonyos mintázatok, melyek előrevetítik a sikert.

A kutatás témája nagyon magával ragadó, sokunkat bizonyára foglalkoztat, hiszen ha megvan a „siker receptje”, akkor már csak követni kell azt. Nem csak azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiket érdekel a hálózatkutatás, hanem azoknak is, akik szívesen elmerülnek egy kézzel fogható adatokon alapuló tanulmánykötetben, aminek elolvasása után biztosan megváltozik az egyéni teljesítményünkbe vetett hitünk.

2. Paul Ch. Donders: Reziliencia – Hogyan fejlesszük lelki ellenálló képességünket, és előzzük meg a kiégést? Harmat, 2019

Paul Donders könyve üdítő meglepetés az önfejlesztő könyvek piacán, a maga 170 oldalával egy estés olvasmánynak tűnhet, ennek ellenére a leírtakon való átrágás, illetve a saját életutunkkal gondolatban vetett párhuzamok teszik több napos, akár hetes munkává nyújtják a könyv olvasását.

A szerző, aki hazájában elismert életvezetési tanácsadó, definíciója szerint a reziliencia a meglepetésekkel, változásokkal és váratlan akadályokkal való megbirkózás képessége. Célja, hogy a kiégést, a folyamatos stresszel járó kimerülést a reziliencia gyakorlásával az olvasó meg tudja előzni, el tudja kerülni. Donders a könyvében több példán és napi szinten gyakorolható feladatokon keresztül végigvezeti olvasóit a hét rezilienciafaktoron, azaz azokon az állomásokon, melyek segítik az olvasó lelki ellenálló képességének erősítését. Nemcsak Donders tapasztalatain keresztül ismerkedhetünk meg a kiégés elkerülendő tényezőivel, hanem például a nagy sikerű amerikai kutató, Jim Collins „húszmérföldes út” elméletén át Donders 10 reziliens nagyvállalatról is ír, többek közt arról is, hogyan tudtak a piacon tapasztalt viszontagságok ellenére is folyamatosan növekedni.

Azontúl, hogy a könyv cégszemléletű is, sokat tud segíteni a mindennapi munkavállalóknak is, akik az érzelmi és mentális stabilitásukat szeretnék erősíteni, illetve a problémakezelési képességükön javítanának.

3. Michelle Obama: Így lettem HVG, 2018

Michelle Obama, egykori (vagy mindenkori) first lady önéletrajzáról először a két évvel ezelőtti karácsony jut eszembe, amikor sok karácsonyfa alá került ez a kötet, ám a hype ellenére nem véletlenül tartják fontos könyvnek a women empowerment szónoklói. Aztán újra elővettem a könyvet a Netflix legújabb dokumentumfilmje kapcsán, mely a könyvvel azonos címet visel, és Michelle könyvturnéját kíséri végig. A könyv legfontosabb üzenete – azon túl, hogy nagyon őszinte vallomásokat olvashatunk az egykori first lady gyerekkorától kezdve a Fehér Házban zajló mindennapi élet, sőt napjainkig zajló eseményeken keresztül – az, hogy elkerülhetetlen a saját hangunk megtalálása az önazonos életvezetéshez, ehhez pedig mélyen magunkba kell nézni, hiszen mindenkinek van egy storyja, lejjebb már írom is, hogyan tudod megtalálni a sajátod.

Michelle könyve mindenképp többet ad, mint amit ígér, mivel extra részletes képet ad arról, hogyan támogatta a férjét, anélkül, hogy akár egyszer is háttérbe szorította volna, mindig képes volt kiállni mellette, több a könyvben kifejtett viszontagság ellenére is. Ami igazán tiszteletreméltó, hogy a first lady sosem hagyta el az egyéniségét, a könyv összes döntési helyzetében ugyanaz a chicagói lány köszön vissza, akit szülei stabil értékrend közvetítése mellett a legnagyobb odafigyeléssel neveltek fel. Számomra érdekes, hogy mennyi korábban abszolút nem ismert részletre fény derül Obamáék életéből, de hát nyilván az is tudatos, hogy a hatalmas médiafigyelem ellenére sem kaptunk bepillantást korábban a mindennapjainkba.

3+1: Michelle Obama:Így lettem – Önismereti napló saját hangod megtalálásához HVG, 2020

Mivel több olvasó számára is inspiráló volt Michelle Obama önéletrajza, így megalkotta saját önismereti naplóját is, ami céljának megfelelően segít abban, hogy Michelle-hez hasonlóan bárki megtalálja a saját útját. A naplóban rengeteg feladat található azok számára, akik szívesen részt vesznek ezen az önismereti utazáson. A naplóvezetés egyébként is régóta ismert terápiás módszer, de Michelle vonalvezetése mellett kimondottan üdítőnek hathatnak azok a gyakorlatok, melyek a gyerekkorod legfontosabb eseményein keresztül a saját értékeid, élményeid összegzésére késztetnek. A napló fő motivációja, hogy Te alakítsd ki azokat az alkotóelemeket, amikből felépülsz, hiszen ha ezt nem teszed meg magadnak, akkor mások fognak felépíteni. Természetesen ez a napló is tartalmaz Michelle-re vonatkozó információkat is, egyrészt azokat az élményeit és hasznos megküzdő stratégiáit, melyek a nehezebb helyzeteken átsegítették, illetve stresszoldó tippek is találhatóak a lapok közt, köztük például egy komplett zeneajánló egyenesen a first lady-től.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s