Mit olvassak? – Útmutató a „jó könyvek” kiválasztásához

Melyik könyv legyen a következő? – tesszük fel sokan a kérdést ideális esetben miután befejeztük aktuális olvasmányunkat, vagy inkább a realitások talaján maradva, a 4. megkezdett kötetet is félretéve. Szeretnék 3+1 tippet – a glossy magazinok mintájára – adni, melyek segíthetnek a tájékozódásban, illetve a Hozzád leginkább passzoló könyvek megtalálásában. A tippek közt egyaránt találtok magyar és külföldi forrásokat is, jó böngészést!

Podcastek

A Nincs időm olvasni kihívás alapítója – egyébként a következő bekezdés talán legmeghatározóbb alakja – Szabados Ági, akinek a podcastjét mindenképp ajánlom, ha tanácstalanul állsz a könyvespolcod vagy a bevásárlóközpont könyves részlege előtt. A podcast a Lapozz a 99-re! (Spotify: itt) címet viseli, és azzal a céllal készül hétről-hétre, hogy ismert emberek meghatározó könyvélményein túl a legfontosabb könyves témákat vegye górcső alá, mint új megjelenések, klasszikus olvasmányok és mindennapi problémáink közti összefüggések, illetve az olvasás fontosságára – mint terápiás módszerre – is felhívja a figyelmet. A podcast címe pedig arról a filozófiáról árulkodik, hogy nyugodtan tedd félre azt a könyvet, ami nem köti le a figyelmed, nem Hozzád szól – ezt Ági szerint már az első 99 oldal után érdemes mérlegelni -, hiszen kinek van ideje rossz könyvekre?

Ha megy az angol is, akkor a Vintage Books (Apple Podcasts: itt) kétheti podcastjét ajánlom, ahol rövid, kb 20 perces kortárs irodalmi beszélgetéseket tudtok hallgatni, például Margarat Atwood Gileádjáról, vagy Ian McEwan elméletéről a mesterséges intelligencia és az irodalom kapcsolatáról.

Bookstagrammerek és könyvklubok

Olyan olvasást népszerűsítő véleményvezérekre gondolok itt, akik nap mint nap osztják meg beszámolóikat a frissen olvasott könyvekről, függetlenül attól, hogy irodalmárok vagy lelkes hobbiolvasók, talán ismert személyek, akik szakmai hitelességüket kihasználva válnak könyves nagykövetté. Utóbbihoz kapcsolódva, gondolhatunk itt az egyre népszerűbbé váló könyvklubokra is, mint a fent már említett NIOK (Nincs időm olvasni kihívás!), vagy ha külföldi vizekre evezünk, rögtön Reese Witherspoon (Reese’s Book Club) jut eszembe, aki évek óta havi rendszerességgel ajánl egy könyvet közös elolvasásra, kibeszélésre. Az egyik személyes kedvencem Emma Roberts könyvklubja (Belletrist), szintén havi könyvekkel és live videóban egy közös beszélgetéssel. Míg Witherspoon gyakran mutat be nemzetközi írókat a social felületein, addig Roberts könyvajánlóit inkább az angol/amerikai irodalmat kedvelőknek ajánlom.

Goodreads

Az elolvasott könyveidet az egyik leghíresebb, már-már social portálon, a Goodreads-en (az én virtuális éjjeli szekrényem könyvkupaca itt található) tudod vezetni, ahol a könyveket tudod értékelni is, megoszthatod a gondolataid róla, illetve – amiért én használom – a számodra fontos emberek által elolvasott könyvekről is itt tudsz tájékozódni, így például könnyen hozzáférhetsz Bill Gates aktuális olvasmányaihoz, és megpróbálhatod utolérni az olvasott könyvek számát tekintve. Na meg ne felejtsük el azt sem, hogy nagyon menő adatvizualizációs technikákat ötvöz a portál, így az elolvasott könyveidet minimum 10 változó alapján tudod diagrammokba sűríteni, kiadás éve, elolvasott lapszámok, tematika, stb. alapján.

+1 Kiadók, viszonteladók oldalai

Egyértelműnek tűnik, hogy a kiadók, bolthálózatok kínálatát böngésszük át első körben, az akciós könyvek, új megjelenések reményében. Ha angolul keresed a könyveket, akkor a Book Depository legyen a legjobb barátod, ugyanis eddig még nem tudtam olyan könyvre gondolni, ami itt ne lett volna azonnal postázható státuszban, ráadásul általában 5-6 kiadás közül tudsz választani, így a Neked tetsző változatot ingyenesen postázzák (korona idején ez elég nagy szó!), pár hét alatt már Nálad is van a könyv. Ez a ritka, gyönyörű Gatsby kiadásom innen van, de Rupi Kaur köteteit, és egyéb klasszikusokat is innen tudtam beszerezni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s